Dossier: Een bijzonder geweifragment

GV-1570 is een geweifragment van een gewei dat niet afgeworpen werd, met andere woorden, het dier is gestorven toen het zijn gewei nog had/droeg. Daarom is dit niet enkel een ‘gewei met rozenkrans’ zoals gewoonlijk, maar zit er tevens onderaan nog de zegel, de rozenstok en een stukje van de schedel aan vast (de rest van de schedel is later afgebroken).

GV1570-GV3063Op de foto, net onder het bovenste touwtje zit de zogenaamde rozenkrans (een kring van knobbeltjes, helemaal onderaan rondom de geweistang). Die rozenkrans rust op de zegel. Op deze plaats, tussen de rozenkrans en de zegel lost in de lente het bot van het gewei op, waardoor het gewei afvalt. Het stuk bot onder de zegel, dat nooit afvalt, wordt de rozenstok genoemd. Het zadelvormige, driehoekige stuk daaronder is een stukje van de schedel. Het gewei is van een nog redelijk jong dier, want bij oudere dieren worden de rozenstokken steeds dikker en korter en hier is de rozenstok nog erg dun en lang.

Het gewei wordt normaal jaarlijks in de vroege lente afgeworpen. Aan de vorm van het gewei kunnen we min of meer de ouderdom van het dier schatten. Dit gewei heeft een ijstak onderaan en de aanzet van een middentak. Maar er is nog geen oogtak, die pas door wat oudere dieren aangemaakt wordt. Dit dier moet dus tussen de drie à zes jaar oud geweest zijn. Als we het vergelijken met GV-3063 zien we dat dat exemplaar een veel bredere en kortere rozenstok heeft en bovendien zien we onderaan de aanzetten van zowel een oogtak als een ijstak. Dat dier zal dus een jaar of zeven oud zijn of wat ouder.

Mark Bosselaers

Gerelateerd

Schedelfragment met geweitak edelhert

GV-3063

Geweistang edelhert

GV-1570