In de roman Signaal en Ruis van John Griesemer staat op pagina 47 een beschrijving van de eerste telegraafkabel tussen Ierland en Amerika: 'Deze kabel ligt op de bodem van de Atlantische Oceaan. Hij heeft zeven koperdraden in de kern. Die worden beschermd door vier lagen guttapercha. Hij heeft een laag hennep en daaromheen tien verstevigende staaldraden. Desondanks is hij niet veel dikker dan zo'n tweeënhalve centimeter.'
Guttapercha wordt gemaakt uit het melksap van de guttaperchaboom in Indonesië. Het lijkt op rubber maar is harder en wordt nog steeds toegepast voor elektrische isolatie, in de tandheelkunde en in golfballen.
Op het etiket dat met een touwtje om de kabel van Schenkel is gebonden staat: 'Stukje der telegraafkabel tusschen Anjer en Telok betong (Java en Sumatra)'. Anyer op Java bestaat nog steeds, maar Telokbetong op Sumatra (waar een postkantoor was gevestigd) is verwoest bij de uitbraak van de Krakatau op 28 augustus 1883.
De aanleg van de kabel tussen Java en Sumatra begon in 1870 (zie Nationaal Archief). Dat betekent dat dit een stuk kabel is uit de periode 1870-1883.
Archief 1893, 110 (jaarverslag)
John Griesemer, Signaal en ruis, Breda 2005 (Signal & Noise 2003, vertaald door M. Gossije)
B. Holthuis, Over zeekabels en het kabelschip, Ons Zeewezen, 33e jaargang, 11-18, 110 e.v.