Dossier: Napoleon in Middelburg en Domburg in mei 1810
Brief van Marinus Cornelis Paspoort van Grijpskerke aan Frederik Nagtglas, 25 juli 1862 (Hs 1822)
Schoonenburg 25 julij
Wel Edel Geboren Heer
In een verzegeld pakje zend ik u bij deze mijn dankbaar hart voor uwe hiernevens teruggaande bijdrage over den West Kappelschen dijk, waar wegens derzelver aangenamen en uwer waardigen inhoud u bij vervolg een standbeeld voor wacht nevens our mutual friend Willebrord te bezoldigen uit het fonds van handel en nijverheid, hetgeen volgens uw schrijven op bl. 5 toch over belangrijke kapitalen beschikt.
Ik zal over den Expositie d’Economie domestique eenige informatie trachten in te winnen, en zoo ik ze krijgen kan ze u dadelijk mededeelen.
Met gevoelens van achting, Vriendschap verblijf ik uwen op maandag terugkeerenden Dienstwillige Dienaar
Doet wel en zijt vrolijk!!
(het kasteel van Batavia) keer om
[1v] Het is u immers bekend dat Keizer Napoleon in 1810, ofschoon niet te Westkappel toch te Domburg geweest is, ofschoon de Middelburgsche Courant van 15 Mei van dat jaar zulks niet vermeldt (die Couranten berusten op de archiefkamer ten Stadhuize) zoo meen ik zulks toch zeker te weten, en herinner er mij deze bijzonderheid nog bij dat de Heer Pieter Pous, (de vader van Mevr. Tak van den Griffioen) die Napoleon Monsieur Pause noemde, was aangewezen om hem op die togt te vergezellen, en beide eenigen tijd tête a tête op een der duinen aldaar op een stoeltje hebben gezeten – De Heer Pause was deftig gekleed in het zwart met een driekanten hoed op!! – Ik deel u dit alles met opzet mee om eenigermate uw surtenu te wederspreken, alsof Nap zich in dien [2] afgelegen hoek niet veilig zou gewaand hebben, daar Domburg en Westkapel, vooral in dien tijd, toen de weg naar D. niet bestraat was toch wel even afgelegen van Middelb waren.
Ziet die Courant alsmede van zaterdag den 12 er eens op na - het was vrijdag den 11 mei hij Domb. bezocht.
Het staat mij nog als de dag van gister voor den geest, dat Napoleon den 10 mei Middelb binnen kwam, hij was te paard met detachementen Poolsche Lanciers voor en achter zich. Ik stond voor het plaatsje van d Hr v Berlekom op den Vlissingschen weg, toen mijn Vrouws vader de Hr Schorer hem aansprak en kreeg met een lans, toen ik vooruit wou lopen nog bijna een steek in het lijf van een der Lanciers.
dat is nu toch 52 jaar geleden!!
Transcriptie J. de la Hayze